Musea

Gallo-Romeins museum

Laat u meeslepen door het verre verleden Ontdek het veelzijdige verhaal van de mens in de regio Limburg: van de prehistorie tot het einde van de Romeinse tijd. Maak kennis met de grote omwentelingen en kijk naar meer dan 2000 objecten uit de eigen collectie, mooi uitgelicht en gepresenteerd in een verrassende scenografie van Niek Kortekaas en De Gregorio & Partners. Het Gallo-Romeins Museum spaarde kosten noch moeite om de permanente tentoonstelling voor iedereen boeiend te maken. Educatieve films, maquettes en levensechte figuren in kunsthars brengen lang vervlogen tijden tot leven.Lees de heldere boodschappen, geniet samen met uw kinderen van leerrijke animaties en interactives of reserveer een bekwame gids voor een fascinerende rondleiding.U ontdekt dat een samenleving nooit toevallig functioneert zoals ze functioneert. Dat er redenen zijn waarom een cultuur is wat ze is, mensen doen wat ze doen en zijn wie ze zijn. ‘Wat volgt, staat altijd in verband met wat eraan voorafging’. De Romeinse keizer-filosoof Marcus Aurelius zei het vroeger al. Vandaag is het ons motto. Eén ding is zeker: bezoek deze tentoonstelling en het verre verleden laat u nooit meer los. Meer nog: u kijkt voortaan met heel andere ogen naar het heden.

 
Practisch

Gallo-Romeins Museum

Kielenstraat 15

3700  Tongeren

Tel.: 012 67 03 55

http://www.gallo-romeinsmuseum.be/

E-mail: grm@stadtongeren.be

 

 

Begijnhofmuseum

Op het idyllische pleintje ‘Onder de Linde’ ligt een authentieke begijnenwoning uit 1660. Bewaard en ingericht zoals de begijnen hier vroeger woonden. Je krijgt een unieke inkijk op het afgezonderde leven van deze uitzonderlijke vrouwen. Snuister door het begijnenwinkeltje en bezoek het kruidentuintje. In de museumkelder geniet je van een ambachtelijk begijnenbiertje of een heerlijke vlierbloesemlimonade.

 

Praktisch

Onder de linde 12

Tel.: +32 12 21 32 59

www.begijnhofmuseumtongeren.be

 

 

TESEUM, DE TONGERSE SCHATTEN
Het Teseum, de museumsite aan de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek opent in 2018 zijn tweede museum. Zo onthult het Teseum haar geheimen van de ondergrond. In een volledig nieuw museum ontdek je 2000 jaren aan bodemarchief. Gegarandeerd een boeiende belevenis!

Teseum: religieuze kunstschat

In het Teseum schittert de kunstschat van Tongeren. Uniek, met heel wat stukken op de Vlaamse topstukkenlijst. De collectie omvat objecten van de 6de tot en met de 20ste eeuw. Een kunstschat die eeuwenlang is opgebouwd. De gloednieuwe inrichting laat de pronkstukken echt stralen op een plek met een ontzettend lang en levendig verleden. Na een bezoek aan de schatkamer kan je heerlijk vertoeven in de sfeervolle kloostertuin - en gang.

Een MUST SEE voor alle leeftijden
Kinderen, jongeren en volwassenen volgen in het Teseum hun eigen multimediaparcours (iPod). Kinderen gaan op pad met Servaas, een ondeugende jongen die het Teseum op zijn duimpje kent. Samen redden ze de belangrijke kunstobjecten uit de grote brand van Tongeren. De interactieve app ‘The sky is the limit’ is op maat van jongeren. Deze rondleiding vertrekt vanuit de leefwereld van jongeren van 12 tot 16 jaar. Via de app creëren ze een eigen moodboard over hun visie, denken, voelen en dromen.

 

 

Praktisch

Museumkwartier

Tel.: +32 12 80 02 28

di - zo: 10 - 17 u.

sluitingsdag: maandag

 

Volwassenen: € 6

6 – 26 jaar: € 1

55+ & groepen > 15 pers.: € 5

http://www.teseum.be/

 

 

 

Teseum: archeologische site (open september 2018)

Onder de vloertegels van de huidige basiliek vond men sporen van  Romeinse stadswoningen en -muren, middeleeuwse omwallingen en 7 verschillende religieuze bouwwerken. Deze archeologische site geeft ons waardevolle informatie over de ontwikkeling en evolutie van 2000 jaar Tongeren.

 

 

De Moerenpoort

Deze toegangspoort overleefde als enige de tand des tijds. Vandaag is deze robuuste toren omgetoverd tot een historisch museum over de militaire geschiedenis van de stad. Voor kids tussen 6 en 12 jaar is er een leuk spel- en geurenparcours.

 

 

Praktisch

Leopoldwal

 

Gratis te bezoeken alle dagen van 10 tot 16 u.

De toegangscode en het begeleidende spelletjesboekje voor kinderen zijn gratis af te halen bij Toerisme Tongeren.

 

© Stad Tongeren 2012       logoGreen Valley