thuiscomposteren kan je leren

Ongeveer de helft van ons huishoudelijk afval bestaat uit groenten, fruit- en tuinafval (GFT). Een ideale oplossing voor dit probleem is de volgende: zet je GFT-container op dieet en doe aan thuiscomposteren. Hiermee help je de afvalberg verkleinen, doe je de kosten dalen en zorg je voor een milieuvriendelijke verwerking. Een heel belangrijke pijler van het preventiebeleid.

 

Composteren is niet alleen goed voor uw tuin en het milieu, het levert u ook een aardige duit op! Limburg.net bracht in kaart hoeveel. Vanaf nu kan u dus heel eenvoudig online berekenen hoeveel u kan besparen met composteren. Zo weet u aan het begin van uw compostcarrière exact wat u mag verwachten.KLIK HIER

 

Thuiscomposteren is echter geen simpele opgave. Vandaar dat we hieronder info en tips  geven om u te helpen een goede start te nemen met het thuiscomposteren. 


 

Wat kan u allemaal zelf composteren?

Schillen van citrusvruchten en ander fruit, aardappelschillen, eierschalen, notedoppen, groenteresten, theebladeren en -zakjes, papier van de keukenrol, beperkte hoeveelheden etensresten en brood, verwelkte snijbloemen en kamerplanten, grasmaaisel, zaagmeel en schaafkrullen, koffiedik en –filters, versnipperd snoeihout, haagscheersel, herfstbladeren en dennenaalden, onkruid en plantenresten uit moes- en siertuin.

 

Hoe begin je eraan? 

Kies een composteersysteem op maat van je tuin.

Of je werkt met een compostvat of –bak hangt af van de oppervlakte van je tuin, de hoeveelheid afval die je te verwerken hebt en je behoefte aan compost.

 

Voor de kleinere tuin (tot 200 m²): het compostvat (voor meer info klik op de foto)

 

compostvat2

 

 

Voor de grotere tuin (meer dan 200 m²) : de compostbak (voor meer info klik op de foto)

 

compostbak

 

HOE AANKOPEN?

Vanaf 28 juni 2016 moet men de compostbak of het compostvat aankopen op het nieuwe recyclagepark van Limburg.net, Industrieweg 2 te Tongeren (tel. 012/69 37 00). Men kan deze afhalen op het recyclagepark en ter plaatse betalen met bancontact.

Tarieven

Compostvat : 15 euro

Compostbak : 35 euro

 

Tips van de compostmeester

© Stad Tongeren 2012       logoGreen Valley