Kroning 2016

Sfeerbeelden kroning 2016

 

Reeds in 2013 zijn de Tongenaren begonnen met de voorbereiding van de achttiende Kroningsfeesten. 3.000 Tongenaren (Tongeren telt 30.000 inwoners!) zullen tijdens de Kroningsweek viermaal een Kroningsprocessie vormen en evenveel keren een avondspel opvoeren op een groot podium op de Grote Markt van Tongeren. In beide manifestaties wordt het leven van Maria en Christus uitgebeeld. De 18 groepsleidingen staan in voor de deelnemers, de kledij, de muziek, de wagens en de choreografie. Bijzonder aan de Kroningsfeesten is ongetwijfeld het feit dat alle deelnemers hun processiekleed zelf betalen.

De groep “Het Biddend Volk” draagt de grote schat van relieken met zich mee. Deze groep verwijst naar het ontstaan van de Kroningsfeesten, als Heiligdomsvaart.

 

Het hoogtepunt van de Kroningsfeesten 2016 vindt plaats in de week van 3 tot en met 10 juli 2016. Dan zal de Kroningsprocessie viermaal door de Tongerse straten trekken: op de zondagen 3 en 10 juli om 15u en op dinsdag 5 en vrijdag 8 juli telkens om 19u. Op deze vier dagen vindt om 22.30u een avondspel plaats op de Grote Markt van Tongeren.

Aan de hand van teksten uit het evangelie, ondersteund door een enorme licht- en klankinstallatie, wordt met het avondspel de processie op een groot podium heruitgevoerd. Dit gebeuren in de schaduw van de basiliektoren en in het historisch kader van het stadhuis en het standbeeld van Ambiorix is voor de duizenden bezoekers telkens dé apotheose van hun Kroningsdag in Tongeren.

De Kroningsprocessie en het Kroningsavondspel kunnen gratis worden bijgewoond. Maar men ook tribuneplaatsen voor de processie en zitplaatsen voor het avondspel reserveren.

 

Op de zondagen 3 en 10 juli 2016 is er telkens om 10u een pontificale eucharistieviering. Deze wordt opgeluisterd door het Kroningskoor, dat speciaal voor deze gelegenheid gevormd wordt door leden van de verschillende Groot – Tongerse zangkoren. Zij brengen meerdere Kroningsliederen ten gehore. De Kleine Cantorij vertolkt de kroningsmis.

Dinsdag 5 juli is de dag van de senioren en woensdag 6 juli is er de jeugddag.

Verder vinden er in het Kroningsjaar meerdere concerten plaats, zijn er optredens en tentoonstellingen, waaronder de orgelconcerten die gespeeld worden op het Le Picard Orgel. Het rijke historische verleden van Tongeren en de versierde stad nodigen de toeristen uit tot een historische rondleiding, of sierwandeling.

 

De grootste processie van België, erkend als immaterieel cultureel erfgoed, is uitgegroeid tot een gebeurtenis die tot ver buiten onze landsgrenzen bekendheid heeft verworven. In 2009 ter gelegenheid van de laatste feesten mocht de oudste stad van België meerdere honderdduizenden bezoekers verwelkomen.

 

2016 is de 18de editie van de zevenjaarlijkse Kroningsfeesten. De massale deelname van de Tongerse bevolking aan de processie. Het avondspel dat opgevoerd wordt in een prachtig historisch kader, de talrijk versierde straten, de nieuwe schatkamer zullen ongetwijfeld sterke argumenten zijn die u doen beslissen om in 2016 naar Tongeren te komen. Komt daarbij dat én processie én avondspel gratis kunnen bijgewoond worden.

De ommegangen
Kroningsprocessie zondag 3 juli 2016 om 15.00 uur
Vertrek kruispunt Dijk – Dirikenlaan: Dijk, Leopoldwal, Edmond Jaminéstraat, Stationsplein, Stationslaan, 18de Oogstwal, 11de Novemberwal, Sint-Maternuswal, Pliniuswal, Eeuwfeestwal, Sint-Truiderstraat, Grote Markt, Graanmarkt, Basiliek.

Kroningsprocessie dinsdag 5 juli om 19.00 uur
Vertrek kruispunt Dijk – Dirikenlaan: Dijk – Leopoldwal – Maastrichterstraat – Hemelingenstraat – Eeuwfeestwal – Elisabethwal – Putstraat – Sint-Jansstraat – Minderbroederstraat – Koolkuil – Sint-Catharinastraat – Repenstraat – Piepelpoel – Vrijthof


Kroningsprocessie vrijdag 8 juli om 19.00 uur
Vertrek kruispunt Dijk – Dirikenlaan: Dijk – Leopoldwal – Maastrichterstraat – De Schiervelstraat – Predikherenstraat – Kielenstraat – Sint-Catharinastraat – Koolkuil – Minderbroederstraat – Sint-Jansstraat – Looierstraat – Jekerstraat – Putstraat – Plein – Momberstraat – Piepelpoel – Vrijthof – Basiliek

Kroningsprocessie zondag 10 juli om 15.00 uur
Vertrek kruispunt Dijk – Dirikenlaan: Dijk – Leopoldwal – Edmond-Jaminéstraat – Stationsplein – Stationslaan – 18de Oogstwal – 11de Novemberwal -  Sint-Maternuswal – Pliniuswal – Eeuwfeestwal – Elisabethwal – Albertwal – Luikerstraat – Jekerstraat – Putstraat – Plein – Grote Markt – Graanmarkt – Basiliek

Wij heten u nu reeds van harte welkom!

 

Meer info:
- www.kroningsfeesten.be

- Mobiliteit tijdens de kroning

- Politiereglement ter gelegenheid van de kroningsfeesten van 3 tot en met 10 juli 2016
- Tijdelijk verkeersreglement generale repetitie van de Kroningsprocessie op vrijdag 24 juni 2016
- Tijdelijk verkeersreglement n.a.v. de kroningsfeesten van 3 tot en met 10 juli 2016

- Wachtdiensten apothekers

- Tijdelijke verhuis antiekmarkt op zondag 3 en 10 juli

- Wijziging dienstregeling De Lijn op zondag 3 juli
- Wijziging dienstregeling De Lijn op dinsdag 5 juli
- Wijziging dienstregeling De Lijn op vrijdag 8 juli
- Wijziging dienstregeling De Lijn op zondag 10 juli


 

 

 

Kroningsfeesten 

 

© Stad Tongeren 2012       logoGreen Valley